BJÖRN VAN DER DOELEN

BRABANTSE SING- SONGWRITER

Björn van der doelen is een Nederlandse zanger en muzikant. Zijn muziekstijl kenmerkt zich door invloeden uit de Americana en country-genres, gecombineerd met Nederlandstalige liedteksten en een Brabantse tongval.

In het verleden was Van der Doelen als profvoetballer actief bij onder meer PSV, FC Twente en NEC.

Het carrièrepad van Van der Doelen kan op zijn minst als opmerkelijk worden bestempeld. Al op zijn tiende speelde hij in de jeugdopleiding van PSV, waarna hij in 1994 zijn debuut maakte in het eerste elftal. De middenvelder stond daarna onder contract van Standard Luik, opnieuw PSV, FC Twente en NEC. Bij de Nijmeegse club sloot hij in 2006 zijn voetbalcarrière af.

Nadien besloot hij het roer om te gooien. Van der Doelen verruilde zijn voetbalschoenen voor een gitaar en microfoon en stortte zich op een carrière als muzikant. De switch kwam niet geheel als donderslag bij helderde hemel: al tijdens zijn voetballoopbaan was hij bezig als singer-songwriter.

In 2006 bracht Van der Doelen zijn eerste single ‘Bende mal’ uit. Vier jaar later was het tijd voor het debuutalbum D’n duvel die nooit slaapt, uitgebracht met zijn band Allez Soldaat. Inmiddels hebben Björn Van der Doelen en de Huursoldaten – de huidige naam van de band – al vijf platen geproduceerd. Eerwaarde Vader zegen mij want ik heb gezondigd (2018) is het meest recente wapenfeit.

Gravel Rock Festival